O cafea buna este relativ usor de obtinut de catre oameni. In multe cazuri, trebuie sa faci doar cativa pasi, sa intri intr-o bucatarie, sa pornesti un aparat si sa ai cafea proaspata gata in doar cateva minute.

Si desi exista diferite moduri prin care putem crea o cafea foarte buna acasa, este si adevarat ca lumea cafelei este o arta si este plina de experti care experimenteaza si aprofundeaza in modurile de obtinere a ceasii perfecte in fiecare zi. Nu degeaba exista tot mai multe cafenele specializate care pretuiesc cu adevarat arta cafelei. Cu toate acestea, v-ati gandit ce procese sunt necesare pentru a putea avea o ceasca de cafea in maini ? Aici cercetam putin subiectul.

Primul pas: fermele

Totul incepe cu plantarea si cultivarea boabelor de cafea. Multe ferme unde se face acest lucru sunt in America Latina. De exemplu, in Columbia, unde exista spatii dedicate exclusiv cultivarii acestui cereale, precum orasul Pitalito. Alte locuri specializate in productia de cafea sunt Brazilia, Vietnam, Indonezia, Etiopia, Honduras si India.

Al doilea pas: selectia cerealelor

Pomii din care se obtine cafeaua se numesc arbori de cafea, ale caror seminte sunt folosite pentru a face aceasta bautura stimulativa. Aici multe ferme prefera selectia manuala a celor mai bune boabe pentru a face cafea, deoarece nu toate fructele se coc in acelasi timp pe copaci si este mai bine sa selectati unul cate unul.

Al treilea pas: prelucrarea cerealelor

Fiecare ferma are propriile procese, dar cel mai comun este ca boabele alese sa fie fermentate in apa timp de una sau doua zile. Variatia tipului de boabe a fiecarei cafele are un efect semnificativ asupra aromei, culorii, texturii si senzatiei acesteia in organism. De aceea este atat de important sa faceti o selectie buna si sa filtrati. Odata ce boabele au fost in apa, se lasa la uscat cateva zile, chiar cateva saptamani. Ulterior, se folosesc masini care le separa dupa greutate si culoare.

Al patrulea pas: degustatorii

Cerealele care au fost selectate si filtrate trec prin degustatori , care sunt experti care evalueaza calitatea boabelor in functie de aroma, textura si aroma sa. Odata realizata aceasta clasificare, acestea sunt ambalate in functie de caracteristicile fiecarei grupe de boabe.

Al cincilea pas: transportul

Boabele sortate sunt ambalate si transportate in intreaga lume cu barca sau alt vehicul, in functie de destinatie. Statele Unite sunt unul dintre principalii consumatori de cafea, desi exista si alte locuri din lume cunoscute pentru produsele lor de cafea.

Pasul sase: Distributia

Odata ce tarile primesc boabele de cafea, unele site-uri inca termina procesarea lor prin macinare. La aparate se macina cafeaua sau o lasa gata de macinat cu niste uleiuri, care sporesc aroma si savoarea boabelor. Odata facut acest lucru, acestea sunt distribuite magazinelor si cafenelelor locale. Pentru aceasta, exista figura cumparatorului de cafea , care selecteaza cu atentie cele mai bune produse pentru unitatea sa.

Evident, de aici rezulta ca baristii pregatesc bautura prin cele mai bune metode in functie de fiecare site, precum si dupa preferintele clientilor. Se mai poate ca in loc sa iei ceasca de cafea de la o cafenea, sa o faci de acasa, caz in care acest ultim moment nu se intampla, dar tot a trecut prin toate punctele anterioare.

Este important sa ne amintim cati oameni sunt implicati in procesul de a obtine o ceasca de cafea. In special, merita sa recunoastem munca fermierilor si a colectorilor de seminte care incep procesul, deoarece in multe cazuri nu primesc salarii decente (in alte cazuri, nici macar nu sunt platiti). O ceasca de cafea buna este o mare placere, nu exista nicio indoiala, dar ce zici sa le multumim celor care o fac posibil?