Cultura populara a asigurat ca caviarul este recunoscut drept unul dintre cele mai comune alimente pentru milionari. Mancarea este considerata o delicatesa rara si consta din icrele de sturioni curate cu sare, un nume comun dat familiei Acipenseridae. De obicei se refera la sturionii salbatici care se gasesc in Marea Caspica sau Marea Neagra (de unde provin pestii Beluga, Ossetra si Sevruga), dar in functie de tara caviarul se poate referi la icrele altor animale precum crapul sau somonul.
Istoria caviarului ca delicatesa pentru clasa superioara a inceput in secolul al X-lea, nobilii si membrii aristocratiei Greciei mancand acest aliment dupa schimburile care s-au facut cu Imperiul Bizantin si Rusia Kieveana. De atunci, a fost produs de mai multe tari si, desi industria sa este in pericol din cauza multiplelor interdictii in favoarea drepturilor animalelor, ramane relevanta pentru diferite sectoare.
Care este cel mai scump caviar din lume?
Caviarul , datorita raritatii sale, are de obicei un pret foarte mare, cu toate acestea, exista unul care se situeaza deasupra tuturor celorlalti ca fiind cel mai scump din lume, chiar fiind recunoscut de Guinness Records , care l-au adaugat la baza sa de date. Caviarul in cauza se numeste „ Almas ” si provine din pestele Beluga din Iran, iar pretul sau il face si cel mai scump aliment din lume.
„’Almas’ vine de la pestele Beluga din Iran. Un kilogram din acest „aur negru” se vinde in mod regulat cu 34.500 de dolari. Almas este produs din ouale unui sturion albinos rar, care are intre 60 si 100 de ani, care inoata in Marea Caspica, unde aparent este mai putina poluare”, spune site-ul Guinness World Records. Acest caviar este mult mai rar deoarece nu exista aproape deloc . pesti din soiul albinos deoarece lipsa melaninei este o tulburare care afecteaza doar unii membri ai speciei.
Desigur, obtinerea caviarului Almas nu este atat de simpla. Pentru a-l cumpara trebuie sa cautati magazinele Caviar House & Prunier care este singurul loc din lume unde poate fi vandut. Si intrucat nu este un produs orice, se vinde cu un recipient metalic placat cu aur de 24 de carate. Potrivit expertilor, aceasta respiratie are o aroma mai cremoasa si de nuca, destul de bogata, care se realizeaza si prin procesul de preparare.
In general, pretul caviarului poate fi definit pe baza a cinci factori: tipul de peste (inclusiv disponibilitatea acestuia si raritatea speciei), timpul necesar pentru producerea icrelor, recoltarea si fabricarea caviarului, calitatea a procesului de sarare, precum si cererea si oferta. Avand in vedere ca Almas foloseste unul dintre cei mai rari pesti, iar procesul sau este unul dintre cele mai complexe, este cel mai scump din lume si, fara indoiala, doar cativa se pot bucura de el. Merita? La fel si un costum scump.
Almas inseamna diamant in rusa si primeste numele pentru ca seamana cu acele bijuterii din punct de vedere al pretului si al raritatii. Potrivit povestilor, Alexandru cel Mare a descoperit aceasta delicatesa in prima sa calatorie pe teritoriul cunoscut acum sub numele de Iran. La fel, Petru cel Mare, tarul Rusiei si conducatorul dinastiei Romanov, a avut un gust puternic pentru caviarul Almas.